Na budove lýcea odhalili pamätnú tabuľu priekopníkom poznávania Tatier

28.09.2011 Kežmarok

Kežmarok 27. septembra (TASR) – Stovky obyvateľov Kežmarku a predovšetkým príslušníci nemeckej menšiny, ktorí žijú v tomto regióne, dnes podvečer v priestoroch evanjelického artikulárneho kostola privítali prezidentov Spolkovej republiky Nemecko Christiana Wulffa a Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.
Hlavy štátov sa stretli s predstaviteľmi Karpatskonemeckého spolku v drevenom kostole, ktorý je od roku 2008 zapísaný na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Prezident Gašparovič vo svojom príhovore k zúčastneným uviedol, že na Slovensku sa určite dá nájsť viacero príkladov, ktoré ilustrujú, že Slováci a Nemci, podobne ako aj predstavitelia ďalších národov a národností, dokázali na tomto území žiť bok po boku v mieri a vzájomne si pomáhať. Nezabudol však pripomenúť aj tienisté stránky histórie, kedy spolužitie oboch národov zažilo skutočne ťažké obdobia.
Pri príležitosti 20. výročia založenia Karpatskonemeckého spolku na Slovensku si dnes prezidenti prevzali pamätné plakety. Prezident Ivan Gašparovič na stretnutí odovzdal za zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov Rad Bieleho dvojkríža II. triedy Waltherovi Greschnerovi.
Následne obaja prezidenti na budove Evanjelického lýcea v Kežmarku odhalili pamätnú tabuľu s menami šiestich karpatských Nemcov, ktorí tu v minulosti pôsobili a ktorých zaraďujú k priekopníkom poznávania Vysokých Tatier. Na tabuli sú mená Alfred Grosz, Thomas Mauksch, David Frölich, Juraj Buchholtz ml., Juraj Buchholtz st., Ján Still a Kristian Genersich.
Prezidenti sa napokon zúčastnili na otvorení výstavy „Karpatskí Nemci - dve desaťročia v slobodnom Slovensku“, ktorá je venovaná spolužitiu Slovákov a karpatských Nemcov.
Karpatskonemecký spolok je občianske združenie občanov Slovenskej republiky, ktorí sú nemeckej národnosti, nemeckého pôvodu alebo ich materinským jazykom je nemčina. Rovnako združuje aj občanov, ktorí sympatizujú s nemeckou menšinou na Slovensku a jej kultúrou.
KNS má približne 5000 členov v 32 miestnych skupinách, ktoré sú zjednotené v piatich regiónoch Slovenska. V Kežmarku je sídlo 3. regiónu Karpatskonemeckého spolku – regiónu Horný Spiš. Celý región má takmer 1000 členov v štyroch miestnych skupinách - Poprad, Chmeľnica, Spišská Nová Ves a Kežmarok.
 

Vyberte región